Info

Beli Rumah Kedua Pada Tahun 2023?

Sebelum beli rumah kedua, korang kena tahu dulu beberapa fakta menarik dan info panduan penting untuk anda. Sebab utama adalah kerana cabaran ekonomi untuk tahun 2023 seperti yang disebutkan dalam laman web bloomberg mengenai cabaran ekonomi yang kita akan alami nanti.

beli rumah kedua

Tips beli rumah kedua Untuk Anda..

 

Kami sedar dan tahu bagaimana risaunya rakyat Malaysia dalam membuat pertimbangan ekonomi sekarang ini. Bahkan ramai yang lebih berhati-hati memandang ketidaktentuan ekonomi yang bakal melanda. antara tips untuk anda beli rumah kedua adalah

Yang pertama, Pertimbangkan matlamat anda

Mungkin anda mahukan rumah percutian untuk dikunjungi pada hujung minggu, cuti atau pada musim panas. Atau anda ingin tinggal di rumah apabila anda bersara atau menyampaikannya kepada anak-anak anda. Memiliki rumah kedua mungkin disertakan dengan faedah, seperti potensi hapus kira cukai, bergantung pada cara anda menggunakannya. Tetapi rumah kedua untuk percutian sangat berbeza daripada hartanah pelaburan yang anda beli untuk menjana pendapatan. Perbezaan itu boleh menjejaskan kewangan anda, termasuk cukai yang anda berhutang ke atas harta itu dan jenis perlindungan insurans yang anda perlukan.

Yang kedua pula adalah Buat surveys dan listkan keperluan serta lain-lain.

Perkara pertama dahulu, Pertimbangkan sama ada anda mempunyai bayaran pendahuluan yang anda perlukan dan jika anda mampu untuk mengambil gadai janji rumah kedua. Adakah anda mempunyai pendapatan yang stabil dan rizab tunai? Perlu diingat perbelanjaan tambahan untuk memiliki rumah kedua seperti cukai harta tanah, insurans, penyelenggaraan, pembaikan, perabot dan yuran pengurusan harta. Implikasi cukai rumah kedua sebahagian besarnya bergantung pada jenis harta yang anda beli dan cara anda menggunakannya. Rujuk pakar cukai untuk mendapatkan panduan tentang cara pembelian rumah kedua boleh menjejaskan cukai anda, kerana anda mungkin layak untuk potongan faedah gadai janji. Ketahui lebih lanjut tentang menyediakan kewangan anda dan peringkat lain dalam proses pembelian rumah.

Yang ketiga pula untuk tips beli rumah kedua adalah Fahami pilihan gadai janji (mortgage) anda.

Anda mungkin boleh mendapat kadar faedah yang lebih rendah untuk pinjaman anda jika anda membuat bayaran muka yang besar, kerana anda meminjam peratusan yang lebih kecil daripada nilai hartanah. (Ini ialah nisbah pinjaman kepada nilai.) Pinjaman yang tersedia untuk rumah percutian cenderung lebih konservatif berbanding untuk kediaman utama, dan anda mungkin memerlukan bayaran muka sebanyak 20 peratus atau lebih, terutamanya jika anda memerlukan pinjaman jumbo. (Bank of America menawarkan pinjaman jumbo.)

Secara amnya, pemberi pinjaman juga mahu hutang anda (termasuk potensi gadai janji baharu) mewakili tidak lebih daripada 36 peratus daripada pendapatan sebelum cukai bulanan anda. Peratusan ini ialah nisbah hutang kepada pendapatan anda.

Pegawai pinjaman profesional boleh membantu anda memahami dengan lebih baik kos pembelian rumah kedua dan pilihan pinjaman yang tersedia. Anda juga boleh prakelayakan atau pralulus untuk pinjaman sebelum anda mula melihat hartanah.

Pemberi pinjaman anda melihat keadaan kewangan semasa anda dan hartanah yang anda ingin beli dan menasihati anda tentang kelayakan anda untuk pelbagai jenis pinjaman.

Membeli rumah kedua boleh menjadi rumit dan mungkin mengambil sedikit masa, tetapi dengan pemikiran, persediaan dan bantuan daripada pakar, anda boleh membuat keputusan termaklum yang sesuai untuk situasi anda.

beli rumah kedua

Bagi anda yang mahu mengira mortgage anda, boleh gunakan laman web Calculator pengiraan bayaran balik untuk membuat pengiraan sebelum anda membuat keputusan.

kalau korang nak buar refinance dan sebagainya boleh guna terus guna pautan mengirah gadaian janji yang anda buat dan anda juga perlu tukar nilai matawang menjadi ringgit malaysia ya.

Selain itu dalam laman web tersebut juga kita dapati ada beberapa perkara seperti pengiraan gadai janji, gadai janji semula, pengiraan pelunasan hutang dan sebagainya. jelas ia memudahkan kita untuk mengira dan merancang perbelanjaan kita.

Yang pasti ia memudahkan kita membuat beli rumah kedua kita.

Selamat mencuba.

 

Related Articles

Back to top button