Info

4 Kelebihan Permainan Video Kepada Kanak-Kanak di Malaysia

Ramai yang pandang serong apabila berbicara mengenai permainan video sedangkan ia kita sudah tahu kelebihan permainan video terutamanya dalam kalangan kanak-kanak. Ramai ibu bapa menghalang anak-anak bermain permainan video kerana bimbang mengenai ketagihan bermain gajet.

tetapi adakah mereka sedar yang mereka tidak perlu menghalang sebaliknya hanya perlu mengawal anak-anak mereka bermain. Ini kerana pelbagai kajian di lakukan mengenai kelebihan permainan video terhadap tumbesaran kanak-kanak.kelebihan permainan video

Pasti mereka akan kecewa jika tidak mengenathui mengenai perkara tersebut.

Ini kelebihan permainan video kepada kanak-kanak.

Yang pertama, Permainan Video Boleh Mengajar Kemahiran Menyelesaikan Masalah. Permainan video boleh membantu perkembangan otak kanak-kanak. Sebagai contoh, semasa anak saya masih remaja, saya melihatnya bermain permainan Legend of Zelda. Dia terpaksa mencari, berunding, merancang, dan mencuba pendekatan yang berbeza untuk maju. Pada masa penyelidikan saya, banyak permainan lain melibatkan perancangan dan penyelesaian masalah seperti Bakugan: Defenders of the Core telah dikeluarkan.

Di samping itu, “memodifikasi,” proses yang membolehkan pemain menyesuaikan penampilan watak mereka dan membangunkan tahap permainan baharu, juga membolehkan ekspresi diri yang kreatif, pemahaman yang mendalam tentang peraturan dan struktur permainan, dan cara baharu untuk menonjolkan personaliti dan minat. Jadi, walaupun permainan video tidak dilabelkan sebagai “pendidikan,” mereka masih boleh membantu kanak-kanak belajar membuat keputusan, menggunakan strategi, menjangka akibat dan menyatakan keperibadian mereka.

kelebihan permainan video Yang kedua pula adalah Permainan Video Boleh Menimbulkan Minat dalam Sejarah dan Budaya. Kandungan permainan video tertentu boleh menggalakkan kanak-kanak membaca dan menyelidik. Contohnya, permainan video seperti Age of Mythology, Civilization dan Age of Empires mungkin mencetuskan minat kanak-kanak dalam sejarah dunia, geografi, budaya purba dan hubungan antarabangsa, terutamanya jika ibu bapa berwaspada terhadap peluang.

Memetik kata-kata penyelidik David Shaffer dan James Gee: “Apabila kanak-kanak mempunyai ibu bapa yang membantu menjadikan Age of Mythology sebagai pulau kepakaran, mengikatnya dengan buku, tapak Internet, muzium, dan media tentang mitologi, budaya dan geografi, kanak-kanak mengambil pelbagai bahasa kompleks, kandungan dan sambungan yang berfungsi sebagai persediaan untuk pembelajaran masa depan yang sangat kompleks dan mendalam.”

Apatah lagi, permainan ini selalunya membenarkan kanak-kanak mereka bentuk dan bertukar peta atau kandungan tersuai lain, membantu mereka memperoleh kemahiran kreatif dan teknikal sambil berseronok.

kelebihan permainan video Yang ketiga pula adalah Permainan Video Boleh Membantu Kanak-kanak Berkawan. Berbeza dengan ibu bapa mereka, kebanyakan kanak-kanak kecil melihat permainan video sebagai aktiviti sosial, bukannya mengasingkan diri. Permainan video mewujudkan titik persamaan untuk kanak-kanak kecil untuk berkawan, melepak dan menyediakan masa berstruktur dengan rakan-rakan.

Dalam penyelidikan kami, kumpulan tumpuan remaja lelaki berkata permainan adalah tumpuan yang kerap untuk perbualan di kalangan rakan sebaya mereka. Sebagai contoh, seorang lelaki mendedahkan bahawa rakan sebayanya di sekolah kebanyakannya bercakap tentang “perempuan dan permainan—dua G.”

Di samping itu, penyelidikan kami mendapati bahawa kanak-kanak yang mengalami masalah pembelajaran ringan berkemungkinan memilih “membuat kawan baharu” sebagai sebab mereka bermain permainan video.

kelebihan permainan video Yang keempat adalah Permainan Video Boleh Menggalakkan Bersenam. Dalam penyelidikan saya, pemain (khususnya lelaki) bercakap tentang mempelajari gerakan baharu daripada permainan video sukan dan mempraktikkannya di gelanggang bola keranjang atau papan selaju. Ada yang mengambil sukan baru selepas diperkenalkan kepada mereka dalam permainan video.

Seperti yang didedahkan oleh seorang budak lelaki dalam kumpulan fokus penyelidikan, “Dalam permainan yang sebenar, yang kebanyakannya permainan sukan, anda melihat mereka melakukan permainan yang menakjubkan. Jika anda pergi ke luar dan mencubanya dan terus berlatih, anda boleh menjadi lebih baik.”

Penyelidikan menunjukkan bahawa bermain permainan video sukan realistik (tidak termasuk pertarungan kejohanan) membawa kepada peningkatan masa yang dihabiskan untuk bermain sukan dan bersenam dalam kehidupan sebenar.

Yang terakhir. aku nak cadangkan satu permainan video yang sesuai untuk kanak-kanak. Disebabkan banyak kelebihan permainan video ini, jadi aku terpanggil untuk berkongsi. Sebuah laman web di cipta bagi membantu mengembangkan potensi penggunanya dalam bidang permainan video.

Nama laman web tersebut adalah https://plays.org . Dalam laman web tersebut begitu banyak permainan video sehinggakan aku sempat mencubanya beberapa sahaja.

kelebihan permainan video

Senarai permainan video ada di sini – https://plays.org/games/

Dalam banyak-banyak permainan video tersebut, aku memilih untuk berkongsi mengenai Village defender.

kelebihan permainan video

ini syarat permainannya;

Ini ialah permainan latihan memanah 21 peringkat di mana anda mempunyai bilangan anak panah yang terhad untuk membersihkan setiap peringkat.

  1. Tarik ke belakang untuk menetapkan kekuatan pukulan dan sudut anda kemudian lepaskan.
  2. Jika anda terlepas gunakan ralat pukulan untuk memperhalusi penyasaran anda pada pukulan berikutnya.
  3. Pukul musuh sehingga tahap dibersihkan.
  4. Pada tahap separuh dozen pertama anda boleh menembak berulang kali pada boneka yang sama berulang kali. Selepas itu anda perlu menumbangkan setiap musuh di peringkat dengan sama ada memukul mereka secara langsung atau mempunyai sesuatu yang jatuh ke atas mereka.

KOMEN aku : Kelebihan permainan video ini adalah ia sangat mudah dan hanya memerlukan fokus yang tinggi daripada kita. korang kena letak target betul-betul sebelum melepaskan anak panah.

Aku sempat ke level 3 dan masih mencuba untuk level seterusnya. memang sangat baik dan bagus terutamanya kepada kanak-kanak kerana ia tidak mempromosikan keganasan dalam permainan video ini.

Selamat mencuba!

Related Articles

Back to top button