Info

3 Sebab Bermain Permainan Video Baik untuk Otak Anda

3 Sebab Bermain Permainan Video Baik untuk Otak Anda. Bila bercakap pasal permainan video pasti ibu bapa di luar sana memandang enteng berkenaan perkara ini. Rata-rata daripada mereka mengatakan permainan video bukanlah satu perkara yang baik untuk anak-anak tetapi ia memberi mudarat kepada mereka pulla. Tetapi sangkaan ini meleset apabila ada kajian mengenai permainan video yang memberi respon positif kepada pemainnya.

permainan video

3 Sebab Bermain Permainan Video Baik untuk Otak Anda

Antara sebab permainan video baik untuk otak adalah kerana ia membantu ingatan kita yang bermain. Disamping itu, banyak permainan video memerlukan beberapa strategi dan tumpuan yang serius. Jika anda pernah membina tamadun anda sendiri di Minecraft atau berjuang untuk hidup anda di Fortnite, anda tahu betapa pentingnya untuk mengingati tempat anda menemui sumber khusus atau ke mana anda perlu pergi seterusnya. Dengan grafik 3D dan audio yang mengasyikkan, persekitaran permainan video sangat kaya dengan rangsangan. Menavigasi dunia maya permainan video kini hampir sama dengan menavigasi dunia nyata. Malah, meneroka alam semesta permainan video boleh memberi kesan positif pada ingatan dalam kehidupan seharian anda.

Apabila anda mesti menyesuaikan pelbagai tugas dan matlamat semasa menavigasi ruang maya, anda sedang bersenam hippocampus anda. Ini adalah bahagian otak yang bertanggungjawab untuk menukar ingatan jangka pendek kepada ingatan jangka panjang, serta mengawal ingatan spatial. Apabila anda mengekalkan bentuk hippocampus anda, anda akan melihat ingatan jangka panjang yang lebih baik dan lebih baik dalam menavigasi ruang fizikal. Jika anda mudah tersesat dalam perjalanan ke kedai, permainan video mungkin dapat membantu meningkatkan ingatan anda untuk arah.

Yang kedua adalah tempat visual. Selain meningkatkan memori ruang anda, bermain permainan video juga membantu anda menggambarkan ruang dengan lebih baik. Kajian 2013 daripada Persatuan Psikologi Amerika menunjukkan bahawa permainan video penembak meningkatkan cara anda berfikir tentang objek dalam tiga dimensi. Pemain lebih baik dalam menilai jarak antara objek atau objek berputar secara mental untuk membayangkan bagaimana ia boleh dimuatkan ke dalam ruang.

Visualisasi spatial yang dipertingkatkan ini mempunyai faedah praktikal, seperti mengetahui sama ada anda akan dapat meletak kereta selari di tempat yang sempit atau mengatur almari anda, supaya semuanya sesuai. Visualisasi spatial yang baik juga penting untuk kejayaan dalam banyak kerjaya STEM.

Yang terakhir adalah Persepsi dan Penglihatan

Apabila berhadapan dengan persekitaran yang kompleks dengan rangsangan yang bersaing, otak anda mencipta templat persepsi yang membantu anda menentukan apa yang penting dan apa yang tidak. Templat persepsi ini membolehkan anda menilai dan bertindak balas terhadap situasi. Menurut kajian 2014 yang diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan Amerika Syarikat, bermain permainan video aksi boleh meningkatkan keupayaan seseorang untuk mencipta templat persepsi. Jenis penambahbaikan dalam persepsi ini amat berfaedah, kerana ia tidak khusus tugas tetapi boleh digunakan dalam apa jua keadaan.

Permainan video aksi tinggi juga boleh meningkatkan keupayaan anda untuk membezakan corak dan warna kelabu yang berbeza. Para saintis dahulu percaya keupayaan anda untuk membezakan kontras bukanlah sesuatu yang boleh dipertingkatkan, namun, penyelidikan dari Universiti Rochester menunjukkan pemain yang bermain kira-kira 5.5 jam permainan aksi setiap minggu selama sembilan minggu menunjukkan peningkatan 43 peratus dalam sensitiviti kontras mereka.

Otak pemain dapat memproses rangsangan visual dengan lebih cekap, dan peningkatan dalam persepsi ini berlangsung selama berbulan-bulan selepas percubaan tamat. Persepsi yang dipertingkatkan ini mempunyai faedah kehidupan sebenar yang berharga, seperti dapat menjejaki rakan anda dengan lebih baik dalam khalayak ramai atau mencari sesuatu yang anda telah jatuhkan di rumput.

Jom cuba permainan ini untuk melihat sejauh mana ia membantu anda dan otak anda.

Aku terjumpa satu laman web ini. Dalam laman web ini sungguh banyak permainan mudah dan simple untuk anda cuba bermain. aku cuba beberapa permainan ini dan aku tertarik untuk berkongsikan mengenai 2 permainannya iaitu Hidden Objec dan juga Match 3.

Laman web yang aku guna adalah Solitaire. – http://solitaire.org/

Dalam permainan The Palace Hotel ini, korang kena cari benda yang tersembunyi dalam gambar yang diberikan. Kelebihannya adalah korang kena cari barang yang ada dalam list yang diberikan.

Jadi tak susahlah nak fikir sendiri. Tapi kena ingat ada had masa tau.

link – https://www.solitaire.org/the-palace-hotel/

permainan video permainan video

Game kedua adalah match 3. Game ni macam candy crush tapi ini versi laptop pula. Korang kena samakan 3 objek untuk selesaikan satu row.

aku dah cuba dan memang sanagt menarik dan sangat best tau. jadi jangan lupa untuk cuba.

Link – https://www.solitaire.org/candy-fiesta/

permainan video permainan video

Akhir sekali, setiap perkara yang kita lakukan untuk kebaikan pasti akan mendapat perkara yang positif kepada diri kita. begitu juga dengan permainan video. Jika anda bermain permainan video tanpa had maka ia akan menggangu otak dan fikiran anda.

Jika ia iaitu permainan video digunakan sebaiknya maka ia akan membantu korang terutamanya dari sudut kesihatan fikiran dan minda korang. selamat mencuba !

Related Articles

Back to top button